середа, 30 листопада 2016 р.

Кришталева печера


Печера Кришталева знаходиться в селі Кривче Борщівського району Тернопільської області. Вона відкрита для відвідувань туристами. А дорога до неї веде від з'їзду, що проходить через все село Кривче.
Вхід в печеру знаходиться на крутому схилі долини. Піднявшись трохи вище входу, можна помилуватися мальовничим видом на тернопільський ландшафт.
Кришталева печера - це вимита 20 мільйонів років тому підземними водами гіпсова система ходів, що має безліч розгалужень і загальну протяжність 23 км, з яких на екскурсійний маршрут доводиться близько 2,5 км.
На стінах печерних галерей цвіте суцільне білосніжне або різнокольорове покриття з кристалів гіпсу, що і дало назву печері «Кришталева». Протягом року температура повітря в печері тримається + 12˚С, вологість - 95%. Тут є всі умови, необхідні для лікування бронхіальної астми, хронічного бронхіту, гіпертонії. Печера має стабільний мікроклімат, не залежний від зовнішніх погодних умов, підвищений іонізацією, абсолютною тишею і майже повною відсутністю хвороботворних мікробів. У 1965 році тернопільський облвиконком оголосив печеру Кришталеву охоронною заповідною зоною. У 1967 році відбулася експедиція Тернопільського клубу "Поділля", метою якої стала фотозйомка і поглиблені дослідження Кришталевої для коригування нового екскурсійного маршруту. У результаті експедиції було знято майже 7 км печери і розвідано 220 нових ходів. Вже в 80-х роках за підсумками досліджень спелеологів була встановлена довжина печери в 23 км.
В даний час екскурсійний маршрут по печері Кришталевій обладнаний і повністю електрифікований. Спочатку маршрут проходить по вузькому коридорі на протязі 500 метрів, потім - вниз, по кам'яних сходах. Після спуску починається кільцева прогулянка по залах печери, прикрашеним візерунковими кристалами, і заселеними летючими мишами.
Протягом всього маршруту нас супроводжували всюди звисаючі кристали, багато хто має свою назву: змія, буйвол, рука та інші. Головною визначною пам'яткою Кришталевої печери є Кришталевий коридор, в якому на стінах різнобарвним килимом висять гіпсові кристали: рожеві, бурштинові, кремові. Від цього кам'яного квітника неможливо відірвати погляд. Звідси по звивистому шляху ми потрапили в Казковий зал печери. Гра світла і тіні створює химерні фігури: відшліфовані темно-коричневі і бордові кристали схожі на кам'яних потвор, примарних химер, чи чарівних тварин.
В одному із залів живе «господар» печери - похмурого вигляду, з квадратним підборіддям і довгими вусами. Поруч з ним стоїть його «слуга» - худий, горбоносий парубок. Перед «господарем» знаходиться кам'яний барабан, за допомогою якого він скликає своїх слуг. Будь-який з туристів може сам випробувати кам'яний тамтам: від удару в нього камінь резонує з порожниною в стіні, видаючи гучні звуки.
По залу Брил важкою ходою пересувається кам'яний слон. Тут нам потрібно пройти по «хребту крокодила» - звивистою стежкою, схожою на хребет найдавнішої рептилії. Потім стежка веде в Святковий зал, який відрізняється надзвичайним природним дизайном. Його стіни розмальовані кристалічними візерунками, що створюють враження достатку пальмових гілок, листя папороті, янтарної мозаїки.
У Зоологічному залі мешкає мудра сова, орел з велетенськими крилами, по стіні біжить лисиця.
На виході нас чекають «зуби дракона», але допомогти нам може добрий кам'яний дельфін. А на місці, де розташований камінь з бантиком, туристи можуть загадати бажання. Якщо болить голова - використовуйте печерний камінь-анальгін: додайте до нього голову, і біль як рукою зніме.
Під час екскурсії по Кришталевій печері нудьгувати не доведеться. Головне, не розбудити летючих мишей, які чудово відчувають себе в екосистемі карстових печер.





Немає коментарів:

Дописати коментар