середа, 30 листопада 2016 р.

Кам᾽янець-Подільська фортеця

 Кам'янець-Подільська фортеця — фортеця у місті Камянець-Подільський (Хмельницької області). Відома з XIV століття як частина оборонної системи міста Камянець, колишньої столиці Подільського князівства XIV-XV ст., Подільського воєводства XV-XVIII ст., а далі Подільської губернії (1793–1924 pp.). Є складовою частиною Національного історико-архітектурного заповідника "Камянець", що належить до "Семи чудес України".
Острів, на якому знаходиться фортеця, оточений каньйоном. По каньйону протікає річка Смотрич, яка своєю течією утворює петлю — обтікає навкруги високої гори і, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тім місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам'янецький замок. З'єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.
Існує легенда з часів турецької експансії. "Хто збудував це укріплене місто?" - спитав здивований воєначальник. "Сам Бог", - відповіли йому. "То нехай же бог і здобуває його!" - сказав турецький султан Осман II 1621 році і відступив від Кам'янця. Кожен хто хоча б раз у житті побував у Кам'янці прагнутиме повернутися сюди ще раз. Магнетизм міста полягає в оригінальному поєднанні клімату, характеру мешканців та навколишньої архітектури.
Старий замок
В плані замок має неправильну чотирикутну форму, що простяглась на краю високого рогу гори від південного сходу до північного заходу. Ширина замку приблизно 50 м, довжина від півночі 135 м, від півдня — 160, а посередині 180 м. Площа замкового подвір'я приблизно ¾ гектари., а разом з прибудувами сягає 1,5 га.
Замок оточений високими мурами, має 11 мурованих башт. В'їзд до замку зі сходу — з боку міста. Башти розміщено таким чином: по довжині замку з одного боку 4, з другого — 4, на західному боці на кінці 2 з'єднані башти й одна окремо з півночі коло річки.
Новий замок
Ширина замку разом з валами сягає 250 м, довжина в напрямку старого замку приблизно 220 м. Площа земляного замку з усіма валами — приблизно 3 гектари.
Загальна площа обох замків близько 4,5 гектари.
  
 











Немає коментарів:

Дописати коментар