четвер, 1 грудня 2016 р.

Фабрика ялинкових прикрас

Клавдієво-Тарасове: фабрика ялинкових прикрас.

   Перед поїздкою на фабрику ялинкових прикрас уява настирно малювала щось новорічно-казкове: гноми з оленями на далекій півночі, у дерев’яних будиночках, в оточенні снігу, ялинок та північного сяйва розмальовують яскравими фарбами кульки під чітким керівництвом Діда Мороза чи Санти! Якось так! В реальності фабрика іграшок на ялинку дещо більш інтегрована в сучасні реалії, проте відчуття подорожі у гості до казки не покидає під час візиту на це чудове виробництво.
   Усього в Україні знаходиться декілька підприємств, що виготовляють новорічні прикраси. Найближче до Києва – у смт. Клавдієво-Тарасове Бородянського району.
   Фабрика являє собою невелике підприємство засноване 1949 року! Кілька цехів, склад та магазин розміщується у стареньких цегляних приміщеннях. Ці стіни зберегли багато реліктів радянської епохи – від устаткування до лозунгів. Технології з тих далеких часів також не змінювались, і у даному випадку (на відміну від більшості галузей промисловості) – це величезний плюс!
   Послідовність виготовлення іграшки у загальних рисах виглядає наступним чином: спочатку трубки скла розігрівають на газовому пальнику, витягують у продовгувату форму з запаяним кінцем (типу колби), з якої видувають власне кульку. Склодуви умудряються видувати усі кульки абсолютно однаковими, для впевненості звіряючи розміри по спеціальних металевих кільцях. Далі кульки покривають сріблом з середини й виварюють. Уже в іншому цеху блискучі кульки-"напівфабрикати" фарбують певним кольором та сушать у спеціальній сушилці. Після того іграшки проходять найцікавіший етап – розпис, надання індивідуальності, теж, вручну. Над розписом працює з десяток майстринь, які й створюють усі ті яскраві візерунки, зимові пейзажі, симпатичних дракончиків, що потім посміхаються до нас з готових прикрас. Виробництво повністю ручне, «хенд-мейд», а тому й іграшки виходять настільки яскраві та унікальні – конвеєр вкладати душу не вміє, а люди – вміють. Ось ці майстрині і є головним капіталом фабрики – усе решта можна швидко замінити, тільки не руки, які в часи автоматизованих конвеєрів продовжують створювати неповторну красу.
   Двері фабрики відкриті для усіх бажаючих. Гадаю, неспокій на виробництві сповна компенсується приростом попиту на продукцію. По суботах передноворічних місяців на фабриці крутяться натовпи екскурсійних груп і звичайних відвідувачів. Ще – надзвичайно багато дітей. Екскурсоводів можна знайти на місці, а їх розповіді зроблять подорож цікавою та надзвичайно дивовижною.
   Після екскурсії майстри-художники провели для нас майстер-клас по розписуванню новорічної кульки. І кожен з нас отримав у подарунок новорічну прикрасу виготовлену своїми руками.

  






  

  

  











Немає коментарів:

Дописати коментар